Ihminen on vastuussa keinoälyn ja ohjelmistorobotiikan tuloksista ja virheistä

IT-mikroyrittäjäseminaarin ensimmäinen esiintyjä oli Nixun kyberturvallisuusjohtaja Matti Suominen. Hänen kokemuksensa mukaan tekoäly- ja ohjelmistorobotiikkaratkaisujen kanssa voidaan epäonnistua aivan samoissa tietoturvaan liittyvissä asioissa kuten muussakin IT- maailmassa.

”Kun jotain osuu pahasti tuulettimeen, on lähes aina kyseessä ihmisen huolimattomuudesta aiheutunut tilanne. Yli 40 prosentissa tapauksista syy viimeisimpään tietomurtoon on työntekijän virhe. Ihmisen syyllistäminen on kuitenkin turhaa, jos organisaatiossa ei ole onnistuttu suojautumaan hyökkäyksiltä”, Matti totesi.

Suojautumista varten organisaatioille on hyviä harjoitteita, kuten uhkatyöpajat, tekninen murtotestaus sekä harjoitukset sovittujen prosessien läpiviemiselle. Suominen antoi myös konkreettisen vinkin standardista, jonka lukemista hän suositteli jokaiselle ohjelmistokehityksen parissa toimivalle konsultille järjestelmähankkeiden tietoturvan varmistamiseksi. Se on OWASP ASVS -viitekehys, jota käytetään kansainvälisesti tarjouspyynnöissä tietoturvavaatimusten esittämiseen. Viitekehyksessä listataan testaamiseen liittyviä perusasioita, jotka pätevät myös tekoälyn ja ohjelmistorobotiikan maailmassa.

Lisätty älykkyys tukee ihmisen ydinosaamista

LähiTapiolan tietohallintojohtaja Mikko Vastelan mukaan ATK auttaa elämänturva-alalla työskenteleviä ihmisiä keskittymään asiakaskohtaamisiin koneen naputtelun sijaan. Tekoälyn ja ohjelmistorobotiikan käyttäminen on yrityksen strateginen valinta, joka on osoittautunut hyväksi kilpailutekijäksi vakuutusalalla.

”Tekoäly ei ole kovin älykästä, ja siksi käytämme siitä mieluummin termiä lisätty äly. Se ei vie meiltä työtä, autoa ja vaimoa, eikä korvaa ihmistä, vaan auttaa meitä suoriutumaan töistämme paremmin”, Mikko totesi.

Tekoälyä, koneoppimista ja ohjelmistorobotiikkaa hyödynnetään muun muassa vakuutusten korvauskäsittelyssä, asiakaspalveluchateissa ja petosanalytiikassa.

”Muissa organisaatioissa sovelluskohteet sanelee johto, mutta meillä tiimit parantavat omaa tehokkuuttaan teknologioita hyödyntämällä. Tämä on koettu hyvin voimaannuttavaksi tavaksi kehittää toimintaa, sillä työntekijät tietävät parhaiten, mitä kohtia heidän arjestaan kannattaa automatisoida”, Mikko Vastela kertoi.

#ATKtakaisin

Automaattisen tietojenkäsittelyn puolesta jo vuosia puhuneen Katriina Vallin perustamalla AI4Value-yrityksellä on algoritmejä, joita on kehitetty 15 vuotta, ja jotka ovat olleet tuotantokäytössä 10 vuotta. Algoritmit täytyy kuitenkin aina kouluttaa kunkin käyttäjän datalla. Katriina vakuutti kokemuksen syvällä rintaäänellä, että keinoälyn kustannusten laskettua nykyiselle tasolleen haasteena sen hyödyntämisessä ei enää ole raha vaan datan laatu.

”Tällä hetkellä keinoälyllä pystytään tekemään parempia tuloksia, mutta silti entistä huokeammilla kustannuksilla. Hyödyt ovat siis oikeasti saavutettavissa myös pienemmissä organisaatioissa. Suurimmat keinoälyn käyttöönottoa estävät tekijät ovat datan laadussa ja määrässä”, Katriina totesi.

Hän uskoo työn murrokseen, vaikka muutama vuosi vielä ennen sitä vierähtääkin. Toisaalta markkina kasvaa nyt järjetöntä vauhtia, koska pelikentälle ilmestyy koko ajan uusia toimijoita.

”Voimme olla Suomesta ylpeitä, koska meillä on keinoälyyn liittyviä start-uppeja enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Ilman tilastoja uskallan väittää, että niitä on enemmän kuin koko Euroopassa per capita. Välineitä ja tarjoomaa on siis paljon, mutta aina ennen implementointia on oltava selkeä ymmärrys keinoälyn käyttökohteista”, Katriina Valli sanoi.

Jaa artikkeli:

Project-IT Vinssi on projektinhallinnan ammattilaisten verkosto, joka mahdollistaa heille väylän arvostettujen suomalaisten yritysten erilaisiin projektitoimeksiantoihin.