Maksulliset ja maksuttomat verkostot yrittäjän tukena

Vuodesta 2007 alkaen mikroyrittäjänä toiminut Tommi Oksanen kävi IT-mikroyrittäjäseminaarin esityksessään läpi itselleen hyödylliseksi osoittautuneita tapoja huolehtia omasta hyvinvoinnistaan toimeksiantojen tiimellyksessä. Oksanen listasi kuusi avaintekijää, joiden avulla hän arjessa jaksaa.

1. Kun teen töitä, teen niitä niin perkeleesti. Kun olen vapaalla, olen oikeasti ja sataprosenttisesti vapaalla.

”Olen joutunut tekemään paljon töitä erottaakseni työn ja vapaa-ajan toisistaan. On tärkeää löytää itselle sopiva kytkin, jolla saa työmoodin pois päältä. Kytkimen olemassaolo ei ole haitannut työssä menestymistäni. Minulle toimii ratkaisu, että en pidennä työpäivää illasta. Pidän myös aina lomat. Älä oleta, että yrittäjyyttä täytyy painaa 24/7. Se sopii joillekin, ei kaikille”, Oksanen totesi.

2. ’Ei-oon’ myyminen silloin, kun siihen tarjoutuu tilaisuus.

”Vaikka osaamisellesi olisi huutava tarve, sitä on tarjolla vain x yksikköä. Älä myy kaikille ’joo-joota’, vaan hae paras ostaja, mihin rajallinen kapasiteettisi kannattaa myydä. Minä myyn taholle, josta löytyy parhaimmat verkostot, maksajat tai oppimismahdollisuudet.” 

3. ’Ei’ on kaunis sana muutenkin.

4. Selkeä kuva taloudellisesta tilanteesta vastaa miljoonaa euroa.

”Minua auttaa jaksamaan, kun taloudellinen tilannekuva on eteenpäin katsottuna ja kirkkaana. Silloin voin keksittyä turhan murehtimisen sijaan työhöni."

5. Ravinto + rytmi + ruumis = ripeä mieli

”Hyvinvointini avainsana on rytmi. Rytmi voi olla kuusi päivää duunia, yksi vapaa. Myyn asiantuntijuutta eli sitä, mitä minulla on päässäni, jolloin ravinnollakin on tärkeä osa jaksamisessani.”

6. Asiantuntijaverkostot: maksetut ja maksuttomat

”Luottojuristi, kirjanpitäjä ja työterveys tuovat rauhaa, josta mielellään maksaakin. Maksuttomat verkostot taas tuottavat keikkaa: entiset kollegat, seminaarituttavat ja oman nichensä asiantuntijat. Siksi on tärkeää muistaa pitää naamaansa esillä, mutta myös auttaa verkoston ihmisiä, kun heiltä puuttuu jotain”, Oksanen latasi.

Verkostot ovat avainroolissa THO Consultingin palvelujen myynnissä, mutta se ei tokikaan tarkoita sitä, että verkostoituminen olisi miehelle luontevaa puuhaa.

”Oikeasti olen ujo eikä minua juurikaan kiinnosta tuntemani ihmiset”, Oksanen leiskautti ja jatkoi ”Verkostoituminen vaatii työtä ja ponnisteluita, mutta se on jotain, mikä on vain pakko tehdä. Merkitsenkin verkostoitumisen työaikakirjanpitooni, jotta saan sen tehdyksi. Käytän siihen muutaman tunnin joka kuukausi: käyn lounaalla tutun kanssa, tutustun alan muihin toimijoihin, piipahdan mikroyrittäjäseminaarissa.... Ilman verkostoja minun yrittäjyydestäni ei olisi tullut yhtään mitään. Suosittelen, että hae ja hyödynnä aktiivisesti verkostojasi.”

Paitsi liiketoimintaan, on verkostoista apua myös pään nollaamiseen. ”Hyvän myyjän tunnistaa siitä, että hän toipuu hävitystä kaupasta nopeasti. Asiantuntijan siitä, että hän elpyy haasteista nopeasti. Ja elpymiseen on kaikilla omat keinonsa. Minulla on tuttuja kollegoita, joiden kanssa voi ventiloida päässä jurnuttavia asioita, kun asiakas ei ymmärrä tai homma toimi. Olennaista on tunnistaa tilanne ja hankkiutua siitä eroon. Jos jää jumiin henkisen puolen asiaan, se kuluttaa viimeisetkin voimat”, Tommi Oksanen varoitti.

THO CONSULTING OY

THO Consultingin yrittäjä ja CRM-käyttöönottokonsultti Tommi Henrik Oksanen on konsultoinut ja vetänyt jo reilut 20 vuotta CRM-projekteja. Asiakkaita löytyy perheyhtiöistä pörssiyhtiöihin, useimmiten B2B-liiketoiminnasta. Oksanen on kouluttanut parituhatta CRM-loppukäyttäjää ja kirjoittanut kirjan ’CRM ja muutoksen tuska’.

 

Minna Reino

Vinssi by Project-IT

minna.reino@project-it.fi
040 515 6325

Jaa artikkeli:

Project-IT Vinssi on projektinhallinnan ammattilaisten verkosto, joka mahdollistaa heille väylän arvostettujen suomalaisten yritysten erilaisiin projektitoimeksiantoihin.