Project-IT Vinssi esittäytyy: konsulttiyrittäjä Pekka Ylinen

Pekka Ylisen ensimmäinen työpaikka oli Insinööriuutiset, nykyisen Tekniikka & Talous -lehden edeltäjä. Vuosi toimittajana oli hyödyllinen, sillä konsultti joutuu kirjoittamaan paljon, eikä ole lainkaan pahitteeksi osata tiivistää sanomansa ja hallita oikeinkirjoitus. Mielenkiintoisen toimittajavuoden jälkeen Ylinen siirtyi myyntitehtäviin.

”Aloitin urani 80-luvun ensimmäisten PC-laitteiden myynnissä ja myöhemmin myynnin johtotehtävissä. Projektinhallinnan asioihin perehdyin ensimmäisen kerran Nokian tuotekehityksessä vastatessani puhelinten jatkokehittämisestä niiden aktiivisen myyntivaiheen aikana. Olen myös johtanut konsultteja globaalissa konsulttitalossa Capgeminissä”, Pekka Ylinen kertoo.

Radiotekniikan diplomi-insinööriksi valmistunut Ylinen on tehnyt monipuolisesti kaikkea paitsi koulutustaan vastaavaa työtä. Laaja-alainen kokemus on kerryttänyt eväitä konsultin reppuun nykyistä toimenkuvaa varten.

”Jokaisesta työstäni olen oppinut paljon ja erityisesti myyntityö on tärkeää. Vaikka projektipäällikkönä en suoranaisesti myykään mitään, niin ideoiden myyntiä teen joka päivä. Se edellyttää kykyä perustella asiat selkeästi. Myös eri management-rooleissa saamistani taloushallinnon ja budjetoinnin taidoista on joka päivä paljon apua. Luonnollisesti myös eri yrityksissä tekemästäni projektinhallinasta on suoraan hyötyä nykyisissä tehtävissäni.”

Yrittäjyys vs. työsuhde 1-0

Ylisen yrittäjyys alkoi kokeiluna, josta ei enää ollut paluuta entiseen.

”Yrittäjyyden alussa ajatuksenani oli vähän kokeilla näitä hommia ja palata myöhemmin normaaliin palkkatyöhön. Silloin konsultteja ei käyttänyt vielä kovinkaan moni yritys, eikä toimeksiantoja ollut liikaa. Tajusin kuitenkin pian, että konsulttina en huomaakaan asiakasyrityksessä mahdollisesti olevia haasteita ja negatiivisia puolia, vaan voin nauttia vain näkemistäni positiivisista asioista. Totesin, että tämä on minua varten”, Ylinen muistelee.

Kun konsulttityyppiset toimeksiannot laajenivat eri yrityksiin Nokian mallin mukaan – ja ex-nokialaisten rekrytointien avulla – myös Project-IT ryhtyi rekrytoimaan ulkoisia mikro- tai isompia yrittäjiä. Vähitellen yhteistyö käynnistyi myös Ylisen ProfitMark Oy:n ja Vinssin välillä.

”Vinssin kanssa työskennellessä jatkuvuus toimii hyvin. Kun edellinen toimeksianto on päättymässä, katsotaan tilanne, ja valitaan parhaiten omaan profiiliin sopiva seuraava keikka. Konsultin työn jatkuvuus tuntuu olevan kunnia-asia Vinssin tiimille.”

Monipuolisia toimeksiantoja

Ylinen on hoitanut Vinssille vuosien aikana useita toimeksiantoja, kuten projektien johtamista ja erilaisia johdon konsultin töitä.

”Palettiin on kuulunut projektien johtamisen lisäksi monen tyyppisiä selvityksiä, prosessien ja ohjelmistojen arviointeja, asiakkaiden projektinhallinnan prosessien tukemista ja niin edelleen. Omasta näkökulmastani monipuolinen työnkuva on rikkaus. Mieli pysyy virkeänä, kun toimeksiannot poikkeavat toisistaan.”

Toimeksiannon antoisinta hetkeä on vaikea päättää silloin, kun työstään nauttii sen alusta loppuun saakka. 

”Uuden toimeksiannon aloitus uudella asiakkaalla on erittäin energisoiva tilanne, silloin näkyvissä on paljon kiinnostavaa opittavaa. Toisaalta myös toimeksiannon lopettaminen tuottaa tyydytystä. Silloin työn tuotokset luovutetaan asiakkaalle, ja voi nähdä kättensä jäljet, olkoonkin ne sitten bittejä tai paperia. Luovutusvaiheessa myös katsotaan, missä erityisesti onnistuttiin, ja mitä olemme oppineet. Usein asiakaskin on kiinnostunut kuulemaan ulkopuolisen kommentteja omasta suoriutumisestaan”, Pekka Ylinen kertoo.

Vinssillä mielenkiintoisiin toimeksiantoihin

Mikroyrittäjän työ on usein yksinäistä, mutta Vinssin jäsentä ei jätetä yksin.

”Vinssin parasta antia on tehokas ja tuloksellinen myyntityö. Mikroyrittäjä ei voi täysipainoisen konsulttityön ohessa yrittää myydä seuraavaa keikkaa, sillä silloin jompikumpi työ kärsii varmasti. Yhden miehen firma ei myöskään pääse niihin pöytiin, joissa keskustellaan mielenkiintoisimmista toimeksiannoista. Tähän saumaan Vinssin toiminta osuu mainiosti. Minnan myötä konsulttiverkostolle on kehitetty myös yhteisiä tapahtumia. Ne ovat yksinyrittäjälle arvokkaita tilaisuuksia, kun voi keskustella kollegoiden kanssa erilaisista – usein yhteisistä – asioista.”

Ylisellä on riittänyt vientiä Vinssissä ja siksi hän suositteleekin Vinssin verkostoa työtä pelkäämättömälle konsultille.

”Vinssin toimintamallilla toimeksiantoja näyttää riittävän, jolloin konsultilta tarvitaan tarmoa ajoittain kovaankin työhön. Työinnon lisäksi lisäisin Vinssi-konsultin vaatimusmäärittelyyn sopivaa osaamista niin projektinhallinnasta kuin myös monista muista alalla tarvittavista taidoista, joustavuutta kohdata monenlaisia asiakkaita ja tiettyä järjestelmällisyyttä, jotta sekä asiakkaan että Vinssin byrokratiat toimivat. Lopusta huolehtii Vinssin koneisto kiitettävällä tavalla”, Pekka Ylinen kiteyttää.

Kiinnostuitko?

Liity Project-IT Vinssin verkostoon! »

Jaa artikkeli:

Project-IT Vinssi on projektinhallinnan ammattilaisten verkosto, joka mahdollistaa heille väylän arvostettujen suomalaisten yritysten erilaisiin projektitoimeksiantoihin.