Project-IT Vinssi esittäytyy: konsulttiyrittäjä Anna Uimonen

Vinssin verkostossa toimiva projektipäällikkö Anna Uimonen on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1998 lähtien. Uimonen on toiminut useissa eri tehtävissä, kuten hanke- ja projektipäällikkönä, projektipäällikkötiimin vetäjänä, kehityspäällikkönä ja asiakkaalle nimettynä sovellus- ja infrapalveluista vastaavana palvelujohtajana. Lappeenrannan yliopistossa tietojohtamista opiskellessaan vuonna 2009 alkoi Uimosta houkutella ajatus yrittäjyydestä.

”Vuonna 2010 siirryin konsulttiyrittäjäksi vetämään vastaavia ulkoistushankkeita, joita olin palkkatöissäkin johtanut. Olin pitkään työskennellyt toimittajapuolella asiakasrajapinnassa ja minua kiinnosti nähdä, miltä työ näyttäisi asiakkaan näkökulmasta. Yrittäjyys sinänsä oli luontevaa, sillä ensimmäinen yritys minulla on ollut jo parikymppisenä”, Anna Uimonen kertoo.  

Uimonen valmistui Lappeenrannasta kauppatieteiden maisteriksi tietojohtamisen maisteriohjelmasta vuonna 2013, jonka jälkeen hänelle tarjoutui mahdollisuus mennä asiakkaalle kehittämään tietohallintoa.

”Otin työn vastaan ja kolmisen vuotta vierähti Rinnekoti-Säätiössä tietohallintopäällikkönä. Kaikki piti tehdä alusta alkaen ympäristön kartoituksesta ja hallintomallista lähtien. Perustin siellä tietohallinnon. Aloitin rekrytoimalla osaajat tiimiini ja etsimällä oikeat kumppanit ja konsultit avuksi. IT-ympäristö uudistettiin ja palvelut ulkoistettiin, muutama sovellusprojekti vietiin läpi ja teimme paljon hallintomalli- ja prosessikehitystä”, luettelee Uimonen.

Tietojohtamisen ammattilainen

Rinnekoti-Säätiössä Anna Uimosella oli muutamia Project-IT:n konsultteja toimeksiannon kimpussa. ”Tunsin yrityksen jo kymmenen vuoden takaa. Olin kuunnellut ja seurannut, kuinka PIT oli sinä aikana kasvanut. Pietilän Jussin kanssa oli tosi helppo jutella, ja hän tarjosi minulle kiinnostavia hommia. Sillä tiellä nyt ollaan”, Uimonen naurahtaa.

Anna Uimonen on toiminut hankkeissa lukuisilla eri toimialoilla, kuten puu- ja paperiteollisuudessa, elintarviketeollisuudessa, kauppa-, kuljetus- ja liikennetoimialoilla, sosiaali- ja terveyssektorilla ja nyt viimeisimpänä finanssialalla.

”Tämän työn rikkaus on, että projekteissa on mahdollisuus nähdä erilaisia yrityksiä ja toimialoja. Tietyt lainalaisuudet ja periaatteet toistuvat IT-projekteissa samankaltaisina alasta riippumatta, mutta toki toimialoilla on erilaisia vivahteita.”

Uimosen ydinosaamista on projektien ja hankkeiden läpivienti ja hallinta. Vuosien varrella hänelle on karttunut näkemystä ja kokemusta myös toimittajahallinnasta, hankinnoista, sopimusasioista ja hankkeiden kokonaishallinnasta. Opintojensa kautta hän on kiinnostunut liiketoiminnan kehittämisestä sekä yritysten ja organisaatioiden uudistumiskyvystä.

”IT:n kehityshanke on usein kokonaisvaltainen muutos organisaatioon. Se ei ole pelkästään IT-tekniikkaa, vaan siihen liittyy myös organisaation prosessien ja osaamisen kehittäminen. Tämä taas vaatii kokonaismuutoksen johtamista, kun ihmisten täytyy ottaa joku uusi järjestelmä käyttöön ja sopeutua uuteen toimintaympäristöön”, Uimonen kertoo.

Usein ajatellaan, että toimittaja tuottaa sovitut tuotokset, jotka asiakas hyväksyy, mutta Anna Uimonen korostaa tuloksen syntyvän molempien vastavuoroisessa toiminnassa ja viestinnässä.

”Olen utelias, miten ihmiset saadaan innostumaan muutoksesta, ja suorittamaan halutut lopputulokset. Olen kiinnostunut ratkomaan yhtälöitä, jotta organisaation on hyvä olla: roolit ja vastuut ovat selkeät ja liiketoiminnan kehittäminen palvelee haluttuja strategisia lopputuloksia. Koitan katsoa laajempaa kokonaisuutta, että kurssi on oikea, vaikka välillä tietysti uppoudun projektin syövereihin varmistamaan, että yksittäiset tehtävät on suoritettu.”

Miltä viimeisin vuosi Vinssin kautta hankkeessa työskentelevänä konsulttiyrittäjänä on tuntunut?

”Työ on ollut kivaa, haastavaa ja monipuolista. Viihdyn toimeksiannossani hyvin. Tällä hetkellä en näe tarvetta mennä palkkatöihin. Vaikka eihän sitä tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu, sillä olen avoin ja utelias kaikenlaisille toimeksiannoille ja tehtäville, mitä eteeni tulee”, Anna Uimonen sanoo.

Jaa artikkeli:

Project-IT Vinssi on projektinhallinnan ammattilaisten verkosto, joka mahdollistaa heille väylän arvostettujen suomalaisten yritysten erilaisiin projektitoimeksiantoihin.