Project-IT Vinssi esittäytyy: konsulttiyrittäjä Teppo Lehtiniemi

Teppo Lehtiniemi kouluttautui aikanaan kauppatieteen maisteriksi lähtökohtanaan ajatus, että hänen työkenttänsä tulisi sijaitsemaan jossain liiketoiminnan ja IT:n rajamaastossa. ”Jo silloin tiesin, että minusta ei saisi koulittua hyvää nörttiä, sillä siinä mennään liian syvälle konepellin alle. Myöskään puhdas liiketoiminta ei kiinnostanut. Onneksi näiden välissä on ollut tilaa, tarvetta ja hyvä paikka minun osaamiselleni”, Teppo Lehtiniemi kuvailee.

Nykyään oman Step On IT Management Oy:n kautta asiakkaitaan konsultoiva Lehtiniemi onkin viettänyt koko 18-vuotisen uransa erilaisissa projekteissa tulkkaamassa liiketoiminnan tarpeita IT:lle ja toisinpäin. ”Urani alussa toimin konsulttina isossa IT-talossa, jossa tein johtamisen tiedonhallintaratkaisuja, raportointijärjestelmiä sekä ennustamisen ja budjetoinnin suunnitteluympäristöjä. Näiltä ajoilta on myös jäänyt asiakassuhteita, jotka ovat edelleen aktiivisia.”

Lehtiniemi oli konsultoimassa tiedon parempaan hyödyntämiseen liittyviä ratkaisuja useillekin asiakkaille, joista ensimmäinen oli kiinteistöpuolen toimija. ”Sieltä vinkattiin, että heillä olisi paikka kaltaiselleni tekijälle. Päädyin yritykseen ostamaan vastaavia palveluita, joita olin aikaisemmin heille kaupannut. Työni oli vastata kiinteistöpuolen tietojärjestelmien ja tiedonhallinnan kehittämisestä. Myöhemmin vastuut laajenivat kaikkiin kehitystarpeisiin, ei pelkästään IT-vetoisiin hankkeisiin. Sain yrityksestä syvällisen perehdytyksen kiinteistötoimialaan, joka on yhä ydinosaamistani”, Lehtiniemi kertoo.

Yrittäjäksi ilman katumuksen häivää

Yhdessä vaiheessa työuraa Lehtiniemi oli mukana perustamassa autokaupan kehitysyksikköä, joka kuitenkin taantumassa jouduttiin ajamaan alas. Se tarjosi miehelle luontevan hetken miettiä, mitä oikeasti haluaisi elämällään tehdä. ”Yrittäjyys tuli kuvioihin kuin tarjottimella kannettuna. Kontaktoin headhunttereita, ja sieltä tarjottiinkin valmiiden positioiden sijaan todella mielenkiintoisia toimeksiantoja. Se oli sysäys itsenäiseen konsultointitoimeen, jossa Vinssi ja vastaavat kumppanit ovat olleet suurena apuna”, Lehtiniemi kuvailee.

Vinssissä Teppo Lehtiniemi aloitti, kun sieltä tarjottiin kiinteistöalan kehityskeikkaa. ”Sen jälkeen en ole muualle ehtinyt vilkuilla. Mielekkäitä tehtäviä on riittänyt sopivalla aikataululla, jolloin omakin vireystila ja kyvyt pääsevät parhaiten esiin.”

Lehtiniemen ensimmäinen Vinssin asiakkuus oli työeläkeyhtiö Elo, jolla oli tarpeena ottaa paremmin haltuun kiinteistöihin liittyvä tieto. ”Tarpeeseen suunniteltiin tietovarasto- ja raportointiratkaisu, joiden vaatimusmäärittelyä olin fasilitoimassa ja vetämässä: mitkä ovat käyttäjien ja organisaation tarpeet, mitä tulevan ympäristön pitäisi sisältää ja mitkä teknologiat ja toimittajat projektiin parhaiten sopisivat. Olin juoksuttaja ja projektipäällikkö, joka kaivoi kiinteistötoiminnan toiveet ja tarpeet esille, ja kuvasi ne selkokielisesti. Samalla varmistin, että työ eteni yhdessä sovittujen suunnitelmien mukaisesti ja pyörät pyörivät”, Lehtiniemi kuvailee.

Kiinteistöalan konkari

Teppo Lehtiniemi on Suomen kokeneimpia kiinteistötiedonhallinnan asiantuntijoita. Hänen asiakkaansa eivät aina ole puhtaita kiinteistöpuolen edustajia, mutta heillä voi olla esimerkiksi paljon kiinteistöjä ja muita omaisuudenhallintaan liittyviä kehitystarpeita: toimintatavat, tiedonhallinta, integraatiot, sopimukset, asiakirjahallinta, raportointi...

”Minun tehtäväni on selvittää, miten asiakas saa kiinteistöihin liittyvistä tiedoista kaiken hyödyn irti. Kyseisellä tontilla seison vahvuusalueellani”, Lehtiniemi vakuuttaa.

Vinssin kautta hän päätyi muun muassa HOAS:ille ohjaamaan määrittelytyötä tulevaa toiminnanohjaus- ja asiakashallintaympäristöä varten. ”Työni oli auttaa asiakasta määrittämään, mikä nykytilanne on, ja mitä tulevalta ympäristöltä vaaditaan. Myös toimittajien kilpailuttaminen ja kumppanin valintaprosessin tukeminen kuuluivat tehtävänkuvaani.”

Vinssin vetoapu toimii

Vuonna 2013 yrittäjyyden ensiaskeleita ottaessaan Lehtiniemi luonnollisesti pohti, miten hyvin itselle sopivia toimeksiantoja tulee löytymään. ”Huoli on osoittautunut turhaksi, sillä Vinssi on tarjonnut minulle kiitettävästi mielenkiintoisia kiinteistöprojekteja. Myös tulevaisuus näyttää töiden puolesta hyvältä. Tekeminen ei alalla lopu, ja kysyntää olisi vastaavilla tiedoilla varustetuille asiantuntijoille enemmänkin. Palkkaisin heti toisen ”Tepon”, jos vaan jostain löytäisin”, Lehtiniemi toteaa.

Käytännössä Lehtiniemi ei ole aktiivisesti ehtinyt seuraamaan Vinssin avoimia toimeksiantoja, niin hyvin vinssiläiset ovat pystyneet tarjoamaan juuri hänelle räätälöityjä projekteja. ”Todellakin voin suositella Vinssiä, enkä voi olla korostamatta heidän myyntityönsä aktiivisuutta. Vinssissä aidosti välitetään verkostoon kuuluvista konsulteista ja tehdään kaikki mahdollinen, että vapautumassa oleville konsulteille saadaan mielekkäitä projekteja tarjolle.”

Lehtiniemen mukaan Vinssin konsulttina menestyy parhaiten, jos on hyvä ihmistuntija ja tilannetaju, osaa johtaa ja ohjata ihmisiä sekä viedä asioita eteenpäin ihmisten kautta. ”Vaikka toimeksianto olisi konkreettisen asian aikaansaaminen, se tapahtuu aina kehitystyöhön osallistuvien ihmisten kautta. Hyvä ihmisjohtaja pärjää tässä työssä varmasti”, Teppo Lehtiniemi sanoo.

Jaa artikkeli:

Project-IT Vinssi on projektinhallinnan ammattilaisten verkosto, joka mahdollistaa heille väylän arvostettujen suomalaisten yritysten erilaisiin projektitoimeksiantoihin.