Sertifioinneilla vauhtia projektipäällikön liiketoimintaan

Sertifikaatti todentaa osaamisen, mutta onko siitä hyötyä bisnekselle? Vinssin IT-mikroyrittäjäseminaarissa aiheesta kertoi Projektiyhdistyksen projektipäällikkö Jouko Kaaja, jonka mukaan sertifikaateilla on yrittäjälle monia positiivisia vaikutuksia.

”Oman osaamisen sertifioiminen on systemaattinen ja tavoitteellinen tapa itsensä kehittämiseen. Samalla, kun todennat osaamisesi sertifioinneilla, kasvaa myös arvostuksesi markkinoilla. Sertifiointi auttaa saamaan mielenkiintoisia toimeksiantoja hoidettavaksesi ja osaamisesta, eli työn laadusta, ollaan myös valmiita maksamaan enemmän. Myös sertifiointiprosessi itsessään mahdollistaa verkostoitumisen muiden osaavien kollegoiden kanssa, koska sen aikana tehdään paljon ryhmätöitä. Arvioitsijoilta saa palautetta, jonka avulla voi kehittää taitojaan tai löytää uusia vahvuuksia osaamisestaan”, Jouko Kaaja luettelee. mukaan sertifikaateilla on yrittäjälle monia positiivisia vaikutuksia.

Suoranaista markkina-arvoa on esimerkiksi IPMA-sertifikaateilla, jotka ovat osoitus kyvykkyydestä projektinhallintaan ja -johtamiseen. Yritykset panostavat entistä enemmän siihen, että projektitoiminta olisi organisoitua, ja tähän haetaan usein kokemusta oman organisaation ulkopuolelta.

”Valveutuneet ostajat tuntevat sertifikaatit ja haluavat toimeksiantoihinsa sertifioituja projektipäälliköitä. Yhä useammin ostajalla itsellään on myös jokin sertifikaatti. Jos toimeksiantoon on tarjolla kaksi muutoin samanlaista kandidaattia, niin sertifikaatti luo uskottavuutta ja vaikuttaa valintaan. Tarjouskilpailujen valintakriteereissä edellytetään nykyisin hyvin tyypillisesti sertifikaatteja, jolloin ne vaikuttavat suoraan tarjouksen pisteytykseen”, Kaaja toteaa.

Lue myös artikkeli Jaakko Marinin esityksestä, jossa hän korosti sertifikaattien vaikutusta mikroyrittäjän luotettavuuteen ja yrityksen brändiin.

Investointi, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin

Projektiyhdistys järjestää projektihallinnan ja -johtamisen ammattilaisille IPMA:n sertifiointeja Suomessa. IPMA-sertifikaatti on todiste pätevyydestä johtaa projekteja, ohjelmia tai salkkuja. Maailmalaajuisesti sertifioituja projektijohtajia on jo yli 300 000.

”Suomessa IPMA-sertifiointeja on suoritettu jo yli 5 000, ja olemmekin yksi tiheimmin sertifioituja IPMA-maita. IPMA-sertifiointi on sekä hyvin tunnettu että arvostettu merkki ammattilaisuudesta”, Jouko Kaaja sanoo.

IPMA:n sertifiointijärjestelmässä on neljä tasoa, joista vaativin A-taso edellyttää pitkää kokemusta ja näyttöjä erittäin vaativien projektien johtamisesta. D-tasolla puolestaan ei edellytetä pitkää kokemusta ja uraa, vaan se toimii ponnahduslautana kaikille projektijohtamisesta ammattina kiinnostuneille, ja on erinomainen perusta kaikille projektitoiminnassa mukana oleville.

Tyypillinen ammattiprojektipäällikön sertifikaatti on IPMA C, jossa kokemusta projektipäällikkönä toimimisesta edellytetään 36 kuukauden ajalta.

”IPMA C -sertifikaatti maksaa 2 000 euroa, ja Projektiyhdistyksen jäsenenä sertifioinneista saa tuntuvat alennukset”, Kaaja vinkkaa.

Sertifioituminen on ammattilaiselle varsin kivuton toimenpide. ”Tiivistetysti voisi sanoa, että projektialalla kokemus ja kelpoisuus ovat liki toisiaan. Tämä tarkoittaa, että kun täytät IPMA:n sertifioinnin kelpoisuusvaatimukset, on suurin työ sertifikaattia varten jo tehty”, Jouko Kaaja kertoo.

Vinssin Minna Reino nappasi kiinni seminaarissa heitetystä ideasta, että Project-IT voisi masinoida yhteisen sertifiointiryhmän, jossa samalla taustalla toimivat konsultit voisivat opiskella yhdessä ja sparrailla toisiaan. Reino lupautui toimimaan organisaattorina, jos halukkuutta yhteiseen ryhmään löytyy laajemminkin.

IT-mikroyrittäjäseminaarin järjestäjänä toimi Project-IT:n itsenäisten konsulttiyrittäjien verkosto Vinssi yhteistyössä seminaaritilat Eteläranta kympistä tarjonneen Projektiyhdistyksen kanssa.

Vinssin verkostolainen, oletko kiinnostunut yhteisestä sertifiointiryhmästä? Ota yhteyttä!

Minna Reino
johtaja, verkostopalvelut
040 515 6325
minna.reino@project-it.fi

Jaa artikkeli:

Project-IT Vinssi on projektinhallinnan ammattilaisten verkosto, joka mahdollistaa heille väylän arvostettujen suomalaisten yritysten erilaisiin projektitoimeksiantoihin.