Suojaudu riskeiltä järkevällä vakuuttamisella

LähiTapiolan Markus Pätäri pureutui Vinssin IT-mikroyrittäjäseminaarissa yrittäjien vakuutuksiin. Pätäri toimii työssään pienyrittäjien eli 1-20 hengen yritysten kanssa, joista noin puolet tarjoavat asiantuntijapalveluita. Pätärin mukaan suomalainen yrittäjä on yleensä kiinnostunut lähinnä omaisuuden ja erityisesti auton vakuuttamisesta, mutta se tärkein uhkaa jäädä kokonaan ilman vakuutusturvaa.

”Isoin asia jää usein omaisuuden varjoon, ja se on yrittäjä itse eli Oy Minä Ab. Kun yrittäjä on sairauden tai tapaturman takia poissa kuvioista, loppuu yrityksen tulonmuodostus. Mitä silloin tapahtuu yrityksen taloudelle, yrittäjän asuntolainalle ja miten kauan mahdollinen puskurirahasto riittää? Nämä ovat vaikeita kysymyksiä, joita käyn asiakkaani kanssa kokonaisuutena läpi”, Markus Pätäri kertoi.

Auto on toki syytä vakuuttaa, mutta se ei ole yrityksen liiketoiminnan kannalta yleensä oleellista. Sama koskee tietokoneen tai puhelimen vakuuttamista, sillä 500 euron omavastuu syö hyödyn hyvin tehokkaasti pois. Sairauden tai tapaturman sattuessa oikein mitoitettu YEL-vakuutus turvaa perustulon, jonka lisäksi on suositeltavaa pohtia vapaaehtoista turvaa.

Rajaa yrityksesi vastuu sen laskutuksen mukaan

Vastuuseen liittyvät kysymykset aiheuttavat yleensä eniten epäselvyyksiä – valitettavasti myös korvaustilanteessa. Tämän vuoksi ne olisi hyvä käydä asiantuntijan kanssa lävitse. Pätärin vinkki onkin, että hyvä keino varautua ja suojautua kohtuuttomilta korvausvaatimuksilta on KSE- tai IT- ehdot, joissa vastuu rajataan siihen, mitä konsultti asiakkaaltaan laskuttaa.

”Pahimmillaan tämä on iso sudenkuoppa, joka täytyy tiedostaa. Korvaukset maksetaan projektikohtaisen laskutuksen mukaan, jotka rajataan sopimuksilla. Tässä täytyy olla tarkkana, sillä muuten toimeksiantajalle annetaan avoin piikki”, Markus Pätäri kuvaili.

Sijoita hyviin eläketuloihin

Jokainen haaveilee leppoisista eläkepäivistä, mutta minimien mukaisten YEL-maksujen perusteella maksettavilla eläkkeillä ei hääviä eläkettä nostella. Pätäri kannustaakin yrittäjiä huolehtimaan tulevaisuudestaan aktiivisesti itse, kukin itselleen sopivalla tyylillä.

”Eläkevakuutus, metsää, kiinteistöjä, osakkeita tai rahastoja… Keinoja löytyy, mutta pääviestini on, että tehkää jotain vapaaehtoista tulevan eläkkeenne eteen”, hän totesi.

Esityksensä ja sen pitkäksi venähtäneen keskusteluosuuden päätteeksi Markus Pätäri tunnusti hämmästyneenä, että hän ei ole ikinä saanut vakuutuksista näin paljon kysymyksiä! Paikalla olleet konsultit laittoivatkin Pätärin asiantuntemuksen kysymyksillään todelliseen testiin, jonka Pätäri kunnialla läpäisi.

Tarkemmat tiedustelut:
Markus Pätäri
045 894 1299
LähiTapiola

Jaa artikkeli:

Project-IT Vinssi on projektinhallinnan ammattilaisten verkosto, joka mahdollistaa heille väylän arvostettujen suomalaisten yritysten erilaisiin projektitoimeksiantoihin.